mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer

wat je moet weten over mondkapjes

Werkt het wel?
Als het gaat over het meest gangbare model – een dun lapje stof dat je met twee elastiekjes achter je oren bevestigt - is het antwoord simpelweg nee, zegt viroloog Marjolein Knoester aan het UMC Groningen. ,,Dit masker sluit niet naadloos aan op het gezicht, waardoor er altijd lucht langs de zijkanten loopt. Bovendien zijn de gaatjes in de stof zo groot, dat de virusdeeltjes – die zich via druppeltjes in de lucht verplaatsen - daar doorheen komen. Het is schijnveiligheid.” Het enige voordeel dat het masker heeft, is het creëren van bewustwording, stelt de viroloog. ,,Je bent minder geneigd om aan je gezicht te zitten. Want ook via je handen kun je het virus gemakkelijk overdragen wanneer je aan je mond of neus zit.”

Is er een masker dat wél beschermt?
Ja, het minder bekende FFP2-masker. Dit masker heeft een speciaal filter om door te ademen en wordt door ziekenhuispersoneel gedragen wanneer zij in de buurt zijn van patiënten met waterpokken, mazelen en griep. Volgens Knoester is het praktisch onbruikbaar in het dagelijks leven. ,,Alle lucht die in- en uitgeademd wordt gaat via het filter, en dat is heel zwaar. Dat hou je een half uur vol, daarna ben je uitgeput. Bovendien zit het zo vreselijk strak op je gezicht, dat veel mensen het al snel naar beneden schuiven. Dan werkt ie dus niet.”

Wie desondanks een masker wil dragen, moet deze nooit aan de buitenkant vastpakken, adviseert het Rode Kruis. Mochten daar virusdeeltjes kleven, is de kans juist groter dat je besmet raakt.

Iedereen die in trein, bus, metro of tram stapt, moet verplicht een mondkapje op. Hoe kom je aan een kek, lekker zittend mondkapje dat past bij je outfit?

Reizen met het ov is vanaf 1 juni 2020 voorlopig niet meer hetzelfde. Flirten, glimlachen of zomaar een praatje maken - het moet vanachter een mondkapje. Op internet wemelt het inmiddels van de aanbieders. Variërend van een simpel instapmodel van een paar euro tot high fashion kapjes met luipaardprint van een paar tientjes.

De meeste stoffen kapjes zijn gemaakt van twee lagen katoen en hebben een opening waarin je een filter kunt doen. Dat kan een huis-tuin-en-keukenfilter zijn, gemaakt van keukenpapier, microvezeldoek, koffiefilter, stofzuigerzak of zelfs van een afzuigkapfilter, afhankelijk van wat je het prettigst vindt ademen. De mondkapjes van MijnPromotiePartner zijn meestal voorzien van een filter.

Eten en drinken

Zorg dat het kapje mond en neus goed afdekt, was je handen voor je het opzet en doe dat bij voorkeur al thuis. Raak het stoffen gedeelte niet aan - ook niet aan de buitenkant. Wil je tussendoor eten of drinken? Stop het masker in een luchtdoorlatend zakje of een schoon bakje, niet los in je jas, tas of broekzak. Steriliseer het kapje na gebruik door het op een volledig programma te wassen op minimaal 60 graden en liefst te strijken met stoom. Draag een kapje maximaal drie uur en zorg dat je altijd een reservekapje op zak hebt.

De mondkapjes die je bij MijnPromotiePartner kunt bestellen zijn er in diverse variaties, modellen en mogelijkheden. Zo zijn er mondkapjes voor medisch gebruik, maar ook mondkapjes voor niet-medisch gebruik die je over een ander mondkapje kunt doen, waar bijvoorbeeld een logo op kan, zodat je altijd goed zichtbaar bent

Contact

mijnpromotiepartner
Estafetteweg 10
2807BN GOUDA

+31 182 517 242 / 06 29 251 532
info@mijnpromotiepartner.nl

KvK 24432743
BTW ID-nummer: NL001282346B19